FAQ

FAQ

Hur monterar jag Rimgard?

 • Plocka av centrumkåpan på fälgen. Placera Rimgard över bultarna så att den "bottnar" i fälgens centrum, dra åt medsols med hjälp av det medföljande monteringsverktyget. Sätt i låscylindern från Assa Abloy och lås fast modulen. Sätt därefter tillbaka centrumkåpan. Använd aldrig mutterdragare vid montering!    


Kan jag framföra bilen med Rimgard monterat? Behöver jag låsa Rimgard varje gång jag parkerar bilen?

 • Ja, givetvis kan du framföra din bil med Rimgard monterat! Nej, du behöver självklart inte låsa Rimgard varje gång du parkerar bilen! 


Vad händer om jag tappar bort min nyckel?

 • Varje Rimgard-kit kommer med en uppsättning med två nycklar samt ett nyckelkort. Om du råkar tappa bort båda nycklarna kan du beställa en ny, allt du behöver är den unika identifieringskoden som står på nyckelkortet du fick när Rimgard levererades.

 

 

Passar Rimgard min bil?

 • På https://rimgard.com/shop kan du se vilka bilmärken och modeller vi för närvarande producerar Rimgard för. Välj först ditt bilmärke så hittar du mer information om kompatibilitet med olika modeller i produktbeskrivningen. Vi utökar hela tiden vårt utbud av produkter, så om du inte kan hitta en viss modell eller bilmärke är det bara att höra av sig till oss och göra en intresseanmälan på info@rimgard.com. Vi kommer att göra vad vi kan för att du ska kunna skydda just din bil, vårt mål är att på sikt kunna hjälpa till att skydda alla bilar från stöld.
Jag kan inte hitta en Rimgard som passar till min bil, vad ska jag göra?

 • Vi jobbar hela tiden på att utöka vårat sortiment. Har vi inte en variant som passar din bil är det att skicka in en intresseanmälan till info@rimgard.com med information om vilken bil du har, årsmodell samt om du använder originalfälgar.
Hur lång tid tar det att montera Rimgard?

 • Ungefär 30 sekunder per hjul. Använd aldrig en mutterdragare!

 

 

Kan jag montera Rimgard utan hjälp?

 • Ja, så länge du har en moment- eller hylsnyckel är det lekande lätt. Annars kan du alltid vända dig till certifierade återförsäljare också.

 

 

 

Vilka färger finns Rimgard i?

 • Till varje bilmärke (som vi för närvarande finns till) kommer Rimgard i tre färger: silver, svart och antracit.

 

 

Kommer Rimgard rosta sönder, förstöras av vägsalt eller kommer låset förstöras av sand och grus?

 • Nej. Rimgard är testade och certifierade av TÜV Austria och RISE för detta. Vi har dessutom själva testat och kört över 100 000 mil utan komplikationer. Vid behov kan man spruta tryckluft genom låset då det är genomgående.

 

 

Är låset verkligen säkert?

 • Ja. Låset från ASSA ABLOY är det säkraste i sin klass och är både borr- och dyrksäkra.

 

 

Är Rimgard certifierat av tredje part?

 • Rimgard är certifierade av RISE (Statens Provningsanstalt) och Tüv Austria. Rimgard har fått högsta säkerhetsklassning.

 

 

Varför säger ni att Rimgard är "Unbreakable"?

 • Rimgard har testats av olika aktörer såsom Volvo och Assa Abloys testlaboratorium. Dessutom är Rimgard certifierade av RISE (Statens Provningsanstalt) och TÜV Austria, Assa Testing Laboratory and Volvo Cars. Ingen av dem har lyckats få bort Rimgard på ett sätt som inte förstör fälgarna.

 

 

Täcker bilförsäkringar stölder av hjul?

 • Det beror såklart på vilken typ av försäkring du har, men normalt sett täcker försäkringen stöld. Däremot måste du betala självrisk samt vänta på montering av nya hjul. En försäkring förhindrar inte heller tjuven från att stjäla hjulen och berika sig på din bekostnad. Vi har ett nära samarbete med försäkringsbolag och är officiellt rekommenderade av If och Volvia.

 

 

Vad lämnar ni för garanti på produkten?

 • Vi lämnar 3 års garanti med villkor liknande konsumentskyddslagen. Du behöver kunna uppvisa kvitto. Läs mer på https://rimgard.se/vart-lofte.

 

 

Vad har ni för returpolicy?

 • Du har rätt att lämna tillbaka alternativt byta en produkt under en 30-dagarsperiod. Denna period startar samma dag som du mottar din beställning, eller en väsentlig del av den. Det enda kravet vi har är att alla delar av produkten ska vara intakta, att alla nycklar (inklusive nyckelkort) returneras, samt att kvitto uppvisas. Om du har beställt en specialtillverkad vara, eller en vara som fått en tydlig personlig prägel, har du inget öppet köp eller bytesrätt. När du utnyttjat ditt öppna köp/bytesrätt: Är du skyldig att hålla varan i lika gott skick som när du fick den tills den har skickats tillbaka. Du får inte använda den, men naturligtvis försiktigt undersöka den. Om varan skadas på något sätt eller kommer bort på grund av att du är vårdslös förlorar du ångerrätten. Vi lämnar 30-dagars öppet köp och bytesrätt, inga frågor ställda.
Till vilka länder fraktar ni?

 • Vi fraktar över hela världen.

 

 

Vad kostar frakten?

 • Vi erbjuder fri frakt för våra kunder.

 

 

Hur vanligt är det med hjul/fälgstölder?

 • Hjulstölder drabbar både privatpersoner och bilhandlare. Tillvägagångssättet och professionalismen kan variera beroende på vilken typ av stöld det rör sig om. En exakt siffra är svår att ge då statistiken är svåråtkomlig och "bakas ihop" med andra bilrelaterade stölder.

 

 

Hur går en stöld av hjul till?

 • Beroende på typ av tjuv varierar tillvägagångssättet, men en vanlig metod för att snabbt stjäla hjul är att jobba likt ett depåteam inom motorsport, se länk.

 

 

Vilka bilmärken är särskilt utsatta för stölder?

 • Dyra bilar tenderar givetvis att vara mer utsatta för stölder, men det kan skilja sig från land till land. I USA är några av de mest utsatta bilmodellerna Honda Civic och Honda Accord. Kortfattat, sitter det inte fastlåst riskerar det att bli stulet.

 

 

Mina hjul är så billiga, varför skulle någon stjäla dem?

 • Om inte organiserade ligor är intresserade av att stjäla dina hjul kan det vara så enkelt som att en privatperson vill ha nya hjul och dina råkar passa.

 

 

Räcker det inte att montera låsbultar på hjulen?

 • Nej. Låsbultar har funnits i olika upplagor sedan 1960- talet, men har inte utvecklats nämnvärt. De kan ge ett visst skydd mot stöld, men certifieras exempelvis inte av RISE i Sverige eftersom specialnycklarna som används för att lossa bulten finns tillgängliga för tjuvar några månader efter nya varianter har släppts. Sök på "wheel locks" på YouTube för att ytterligare information om varför låsbultar inte är att rekommendera.
Vad kostar en uppsättning hjul?

 • Kostnaden varierar givetvis beroende på bilmärke, modell och val av hjul. Med hjul syftar vi på däcken, fälgarna och bromsskivorna. För Volvo kan originalfälgar kosta mellan 10 000 - 45 000 kronor + däck och bromsskivor.  
Vilka övriga skador kan uppkomma vid en hjulstöld?

 • Om bilen hamnar på "mage" efter en stöld kan hela underredet skadas. Det vill säga sidokjolar, spoilers, avgassystem, bromsskivor, hjulinställningen, lacken, täckplåten mm. Skulle dessa skador uppkomma förlängs tiden det tar för dig att kunna använda bilen igen, för att inte tala om kostnaderna. The sky is the limit.

 

 

Kan jag köra bilen med Rimgard på? Måste jag låsa Rimgard varje gång jag parkerar? Påverkas säkerheten/prestandan?

 • Rimgard monteras och låses fast, därefter framförs bilen som vanligt. Den enda gången du behöver låsa är vid montering/demontering. En Rimgard väger ca 400 gram, och påverkar därmed vikten på bilen ytterst marginellt. Rimgard förhindrar dessutom att bultarna på hjulet kan lossna, och därmed förbättras även säkerheten för passagerarna i bilen. 

Jag gillar hur mitt hjul ser ut, kommer Rimgard drastiskt förändra designen?

 • Rimgard finns i tre olika färger: svart, silver och antracit. Färgerna passar de allra flesta fälgar och smälter in väl. Många tycker till och med att Rimgard förhöjer designen. Vill du att produkten inte ska synas så mycket väljer du en Rimgard i färg liknande fälgens. Vill du att det ska sticka ut väljer du en kontrasterande färg. Se produktbilder för inspiration!
 • Betänk dessutom att ett EU-direktiv från 2016 förbjuder rostbehandling av bultar, vilket gör att bultarna på ett nytt hjul kommer rosta inom ett till två år. I dagsläget sätter biltillverkare små plastkåpor/plastknoppar över bultarna för att bilägaren ska slippa se rostiga bultar. Dessa tenderar dock att gå sönder då de är svåra att ta av utan rätt verktyg. Rimgard löser även detta problem. 
Vilka modeller kommer att lanseras härnäst?

 • Vi jobbar hela tiden med att addera fler bilmärken. Tesla, BMW och Honda är just nu under produktion och kommer att vara tillgängliga inom kort. Efter det tittar vi huvudsakligen på att lägga till Amerikanska, Japanska och Europeiska bilmärken till vårt sortiment.